събота, 18 юни 2016 г.

СЪБРАНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО АРХЕТИПА от трудовете на МАКС ХАЙНДЕЛ

СЪБРАНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО АРХЕТИПА


от трудовете на МАКС ХАЙНДЕЛ

Безплатен достъп до всяка книга в:
www.Abika.com

Съдържанието на брошурата е съставено от различни текстове относно определението на Макс Хайндел за архетип. Макс Хайндел е упълномощен представител на Братята на Розата на Кръста и основател на Сдружението на Розенкройцерите. Обхващайки по задълбочен и изчерпателен начин темата за архетипа и архетипните сили, информацията в тази малка книжка ще се окаже ценно допълнение към библиотеката на всеки ученик на окултизма.

АРХЕТИПИ
Предговор – Архетипите се създават от архетипните сили действащи в четирите долни области(Региони) на Света на Конкретната Мисъл. Архетипите съществуват, движат се и създават, както работи една машина направена от човек – без разум. Когато един архетип е изграден, той бива поставен в режим на вибриране(трептене) и докато той продължава да вибрира формата която той поддържа продължава да живее. Когато архетипът престане да вибрира, формата се разпада на съставните си части и се разрушава.

__________________________________________________________________

Това наше физическо тяло е поместено в невидима форма-матрица наречена архетип и докато този архетип продължава да съществува нашето физическо тяло остава живо. Когато смъртта настъпва вследствие на естествени физически причини, и дори вследствие на така наречените нещастни случаи (които обикновено въобще не са случайни явления а са действия за прекратяване на живота съобразно план-замисъла на невидимите водачи на човешките дела), архетипът се разрушава и Духът се отделя.
При самоубийството обаче, случаят е друг. Тогава архетипът продължава да съществува след смъртта за определен брой години докато настъпи времето когато смъртта е щяла да настъпи по естествен начин, и понеже не е в състояние да притегля към себе си физически атоми той (архетипът) излъчва към самоубиеца през тези години от неговото след-смъртно съществуване непрекъснато чувство на болка, нещо подобно на разяждане или глозгане отвътре, или тъп но изключително силен зъбобол.
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ТОМ II, СТР. 486 – 487

Не съществуват подходящи думи с които да се оформи една концепция за това какво усеща и чувства душата (Духът) когато се намира там, високо над този свят в който булото на плътта скрива реалността на живота; също така отвъд света на желанията и илюзиите където фантастични и илюзорни форми ни подвеждат да мислим, че те са нещо напълно различно от това което наистина са. Само в областта на Конкретната Мисъл, където архетипите на всичко съществуващо се обединяват във велик божествен небесен хор, който Питагор е наричал ‘’хармонията на сферите’’, можем да открием истината разгръщаща се с блясъка на цялата си красота. 
МИСТЕРИИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ОПЕРИ, стр. 101

Ако не се трудим, ако не се отдадем на работата си която трябва да извършим през живота си или ако упорито следваме пътя който е разрушителен за растежа на душата, нашият начин на живот унищожава архетипа. Тогава едно прераждане при различни условия в различна околна среда(близко обкръжение, семейство) ни дава възможност да възстановим пренебрегнатите и неоползотворени възможности. От друга страна, ако живеем в хармония с програмирания и заложен в архетипа жизнен път на нашето плътно тяло, съществува конструктивно съзвучие във вибрациите им което удължава живота на архетипа и като следствие на това удължава също така и живота на физическото тяло.
Когато осъзнаем, че живота ни на земята е време за сеитба и че качеството на нашето следсмъртно съществуване е в пряка зависимост от усъвършенстването на нашите заложби, способности и добродетели което сме постигнали, веднага ще стане ясно огромното значение на това, нашите способности да бъдат използвани по правилния начин. И докато това правило важи за цялото човечество, то е от жизнена важност за стремящите се души, защото когато работим в полза на доброто с цялата си сила, всяка добавена година живот увеличава неимоверно небесното ни богатство. Напредналата възраст дарява прекрасни качества на растящата душа и плодовете от последните няколко години могат лесно да надхвърлят няколко пъти придобитото през първата част на живота.
ПИСМА ДО УЧЕНИЦИТЕ, стр. 83 – 84

Обектите във Физическия Свят винаги крият своята вътрешна природа или структура; ние виждаме само повърхността. В Света на Желанията ние виждаме предметите около нас, отвътре и отвън, но те не ни казват нищо за себе си или за живота който ги одушевява. В Региона на Архетипите изглежда така, че не съществува повърхност, а накъдето и да насочим вниманието си, там е центърът на всичко и нашето съзнание моментално се изпълва с познание за това същество или за този предмет които наблюдаваме. По-лесно е да запечатаме на фотоснимка звука който достига до нас от небесния свят, отколкото да формулираме и да опишем преживяванията които сме изпитали в този регион, защото не съществуват думи да ги изразят; единственото нещо което можем да направим е да се опитаме да ги преживяваме.
ПИСМА ДО УЧЕНИЦИТЕ, стр. 100

В тази връзка, би трябвало да разберем, че всяко действие на даден човек има непосредствен ефект върху архетипа на неговото тяло. Ако действието е в хармония със закона за живота и еволюцията то заздравява архетипа и удължава живота през който човекът ще натрупа максимум жизнен опит и ще осъществи душевен растеж съответстващ на жизнения статус и способността за учене. Така на този човек ще са му нужни по-малко на брой въплътявания за да постигне съвършенство, отколкото на някой който избягва трудностите на живота и тежката и всеотдайна работа или на някой който използва силите си деструктивно. В тези случаи архетипът е подложен на силно напрежение и се разрушава рано. Така, хората чиито действия са против закона(принципите и порядъка на Божественото творение) , скъсяват своя живот и трябва да се стремят към нови въплътявания повече пъти в сравнение с тези които живеят в хармония със закона. Това е друг пример който показва, че Библията е права когато ни убеждава че ще живеем по-дълго ако вършим добро.
Това правило важи за всички без изключение, но има по-голяма тежест в живота на тези които съзнателно работят със закона на еволюцията, в сравнение с останалите. Познаването на тези факти ще увеличи десет или сто пъти нашите усилия. Дори ако сме започнали, както се казва,’’късно в живота’’ можем лесно да натрупаме по-голямо ‘’съкровище’’ през последните няколко години, отколкото в няколко предишни животи. И преди всичко, осигуряваме си по-скорошен старт за в бъдеще.
ПИСМА ДО УЧЕНИЦИТЕ, стр. 234 – 235

През времето когато Его се подготвя за идващо прераждане той оформя архетипа на своята физическа форма на Второ Небе с помощта на Творческите(Създаващите) Йерархии. Този архетип е излъчващо звук, вибриращо творение, което е задействано да вибрира(трепти) от Его с определена вложена енергия на трептене определяща продължителността на живота който да бъде изживян на земята; и докато архетипът продължава да вибрира, формата която е построена от химически елементи на земната материя ще продължава да съществува.
Когато Его идва на долната земя за прераждане, той се спуска през Второто Небе. Тук Творческите Йерархии му помагат да построи архетипа за идващото тяло и той влага в този архетип живот който ще продължи определен брой години. Тези архетипи са кухини(празни пространства) и притежават пеещо вибриращо движение което притегля в тях материя от Физическия Свят и задейства всички атоми* в тялото да вибрират в резонанс с един малък атом който се намира в сърцето и се нарича семенен атом и който като камертон задава тона или честотата на звука на всички останали материални частици в тялото.Когато настъпи времето когато живота на земята е изживян напълно, вибрациите на архетипа се прекратяват, семенния атом се изтегля, плътното тяло започва да се разлага и тялото на желанията, в което Его пребивава и функционира в Чистилището и на Първото Небе приема формата на физическото тяло. Тогава човек започва да работи върху пречистването на лошите си качества на характера и навици и дела в Чистилището и да асимилира доброто от своя живот на Първото Небе.
Горното описва обикновено срещащите се обстоятелства когато не е нарушен нормалния ход на Природните процеси, но в случая на самоубийство, нещата са различни. Човекът е изтръгнал семенния атом, но кухият архетип все още продължава да вибрира. Затова човек се чувства така сякаш е изпразнен отвътре(изтърбушен) и усеща ужасно вътрешно чувство, което най-добре може да се наподоби на глождещ глад. Материал за изграждане на плътно тяло има навсякъде около него, но на него му липсва малкото устройство – семенния атом и това прави невъзможно асимилирането на материя за строеж на тяло. Това ужасно чувство на празнота, на изтърбушване продължава толкова дълго колкото е била продължителността на отредения живот.
______________________________________________________________________
атом* - авторът използва този термин имайки предвид вероятно ‘’частица’’.    
              аtom/atoms са преведени като атом/атоми на повечето места, но биха
               могли да означават частица/и, атом/и, молекула/и, тъкан/и,
             информационен носител/и и т.н.
______________________________________________________________________
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, стр. 112 – 120

Законът за Причинно-следствената връзка, обаче, е арбитър за начина по който трябва да бъде изживян живота и определени възможности за духовен растеж биват предоставяни на Его в различни моменти от неговия земен живот. Ако той се е възползвал от тези възможности, животът ще продължава по предначертания път, ако не, той се отклонява както би могло да се каже в задънена улица, където тогава живота се прекратява от Творческите Йерархии, които разрушават архетипа в небесния свят. И така, може да се каже, че крайната продължителност на един земен живот може да бъде скъсена ако ние пренебрегваме предоставени възможности. Също така, съществува възможност в много малко случаи, когато животът е изживяван напълно, когато е бил много пълноценен и когато човек е полагал усилия във всички случаи да дава всичко от себе си при всички предоставени му възможности, тогава може да се вдъхне повече живот в архетипа и така живота може да бъде удължен, но както беше споменато, това става само в изключителни случаи.
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ТОМ I, стр. 100 – 101

Човек, поради своята божествена природа, е единственото създание което има изключителното право да се намесва в схемата или програмата на своето развитие.
Той може да прекъсне собствения си живот посредством акт на волята, също така той може да прекъсне живота на братско същество преди да е настъпил края му. Страданията на самоубиеца би трябвало да бъдат същите страдания и за убитата жертва, защото архетипът на неговото тяло би продължавал да събира материя която няма да може да се асимилира; но в този случай намесата на други същества предотвратява страданията на умъртвения и той може да бъде наблюдаван как се рее около своето тяло на желанията в състояние на кома, в продължение на времето през което той нормално би живял.
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ТОМ I, стр. 123

Докато, както споменах … моята способност за звуково възприятие и за функциониране в най-ниските подразделения на Света на Конкретната Мисъл беше незначителна и се ограничаваше предимно в най-ниските подразделения на тази област, беше ми оказана помощ от Братята която през тази нощ ми даде възможност да посетя четвъртото ниво, където се намират архетипите и там да получа учението и да разбера какви трябва да бъдат най-високите идеал и мисия на Сдружението на Розенкройцерите.
Аз видях нашето градче и процесията от хора които се стичат от всички краища на света за да получат учението. Аз ги видях как се стараят да носят утеха на наранените хора по света. За разлика от тук на този свят където е необходимо проучване и изследване за да се научи истината за всичко, там гласът на всеки архетип въздействайки върху духовното съзнание, предава познанието за това какво представлява този архетип. Така, през тази нощ у мен се появи разбиране което е невъзможно да бъде изразено с думи, защото светът в които ние живеем е базира на принципа – време, а във високото царство на архетипите всичко е безкрайното сега. Тези архетипи не разказват своята история както ние си представяме, там се ражда мигновено една концепция за цялата идея, което е много по-ясно разбираемо отколкото ако се разказваше последователно с думи.
Областта на Конкретната Мисъл, както бихте си припомнили от другите ни трудове, е областта на звука където хармонията на сферите, божествената музика на звездите се разпространява и обхваща всичко както земната атмосфера обгражда всичко земно. А може да се каже, че всичко там е обвито и проникнато от музика. Всичко живее с музика и расте с музика. Светът на Бога там звучи и формира всички различни матрици които по-късно кристализират в нещата които ние виждаме в земния свят.
 На пианото петте черни и седемте бели клавиши образуват октава. Освен седемте глобуса върху които ние еволюираме през един Ден на Проявление, съществуват пет тъмни глобуси през които преминаваме по време на Космическите Нощи. През всеки цикъл на живот Его се оттегля за известно време на най-плътния от тези пет, това е Хаоса, безформен свят където нищо не се запазва освен силовите центрове известни като семенни атоми. При започването на нов жизнен цикъл Его се спуска отново в Региона на Конкретната Мисъл, където ‘’музиката на сферите’’ моментално задейства семенния атом да вибрира.
Има седем сфери, планетите от нашата слънчева система. Всяка от тях си има своя ключова нота и излъчва тон различен от тона на всяка друга планета. Някоя от тях вибрира в индивидуален синхрон със семенния атом на Его който има намерение да се въплъти. Въпреки че тоновете на звучене от всички планети са необходими за да се изгради напълно един организъм, всеки тон бива модифициран и приспособен съобразно основното въздействие оказано от най-хармоничната планета, която поради това е управител(господар) – управляващ този живот, неговата Бащина Звезда(Звездата на Отеца). Както и в земната музика така и в звездната има хармонии и дисхармонии, те всички проникват в семенния атом и допринасят за строежа на архетипа. По този начин се оформят силови линии на вибриране(трептене) които по-късно привличат и подреждат физически частици, както семенца или пясък се подреждат в определени геометрични фигури когато се прокарва лък от цигулка по ръба на месингова пластинка върху която те са насипани.
По-късно физическото тяло се изгражда по протежение на тези силови линии на трептене и по този начин то точно отразява хармонията на сферите както е звучала по време на периода на строеж. Този период, обаче, е много по-дълъг от периода на зачеването и е различен по продължителност в зависимост от сложността на структурата необходима за живота който се стреми към физическо проявление. Също така, процесът на изграждане не е и непрекъснат, защото под аспектите на планетите които генерират тонове на които вибрационните сили на семенния атом не могат да отговорят, той просто избръмчава тихо в паузата между тези които вече е усвоил и с внимание очаква нов звук който би могъл да използва за да продължи строежа на организма с който желае да изрази себе си.
И така, осъзнавайки факта че земният организъм който всички ние обитаваме е моделиран съобразно вибрационните силови линии на музиката на сферите, ще можем да разберем, че дисхармониите които се изразяват като болести се създават на първо място от духовна дисхармония отвътре. По-нататък, очевидно е, че ако можем да получим точно знание относно директната причина за дисхармонията и я отстраним, физическото проявление на болестта скоро ще изчезне. Това знание ни дава информацията съдържаща се в рождения хороскоп, защото там всяка планета съобразно дома и знака в които се намира, изразява хармония или дисхармония, здраве или болест. Затова адекватността и ефикасността на даден метод на лечение е в пряка зависимост от това доколко взима под внимание звездните хармонии и дисонанси отразени в колелото на живота – хороскопа.
УЧЕНИЕТО НА ЕДИН ПОСВЕТЕН, стр. 155 – 159

В небесния свят съществуват матрици – архетипи. В гръцки език откриваме думата ‘’архп’’, която означава ‘’в началото’’ или започването на нещо. Христос казва за Себе си, или по-скоро един посветен който е наясно със своята божествена природа казва: ‘’Аз съм началото(започването) архп и края’’. В тази дума ‘’започване’’ (архп) се съдържа ядрото на всичко което съществува тук.
В храма е имало кивот(ракла) обкована с лайсни, направена била така, че лайсните да не могат да се отстранят; през цялото пътешествие през пустошта на първобитния свят тези лайсни трябва да стоят на мястото си. Те никога не са били махани докато кивота не е бил пренесен в храма на Соломон. Тук виждаме символично представяне на определен символ, архетип, нещо което се появява в началото и което е поставено така, че да може да бъде преместено във всеки момент от време. В този сандък се е намирало ядрото около което е било разполагано всичко останало в храма. Там се е намирал магическия жезъл на Аарон и купата с манната, също така и двете скрижали(плочки) със закона.
Тук описахме един съвършен символ на това което човек е в действителност, защото през цялото време когато той броди по тази материална земя и последователно пребивава на различни места, лайсните никога и при никакви обстоятелства не се помръдват. Те не се преместват докато той не достигне до това състояние, описано символично в Откровението където се казва: ‘’Него ще направя стълб в храма на моя Бог и той няма да излиза повече от там’’.
През цялото време, от момента когато човек е започнал пътешествието си през материята, у него е съществувал духа на странстване. Той не се спира и не се задържа на едно място. Много често храма е бил престрояван и кивота е бил преместван на друго място. Така и човек се премества от място на място, променяли са се условията на околната среда. Това не е безцелно пътуване защото той има пред себе си обещаната обетована земя, Новия Йерусалим, където ще бъде мир. Но докато човек пътува той трябва да знае, че няма почивка и мир.
УЧЕНИЕТО НА ЕДИН ПОСВЕТЕН, стр. 197 – 198

Според твърдението в Космогонията на Розенкройцерите касаещо строежа на нашата планета, пътят на посвещаването преминава през земята от повърхността към центъра, последователно през пластовете и’ и макар че нашите физически тела биват тласкани в същата посока посредством гравитацията, тяхната плътност препятства и предотвратява преминаването през земните пластове както невъзможността на непосветените да владеят левитацията не ги допуска до божествените сакрални области.
Само посредством силата на нашия собствен Дух, след като сме напуснали плътното тяло, получили инструкции и благодарение на воден праведен начин на живот, ние ще сме в състояние да разчитаме ползотворно етерния запис. След следващата фаза на напредък ‘’водния слой’’ в земята ще бъде открит за посветения и тогава той ще бъде в състояние да чете записа на миналите събития отпечатан върху живата субстанция на Областта на Архетипните Сили, където време и пространство практически не съществуват и където всичко е едно вечно тук и сега.
МРЕЖАТА НА СЪДБАТА, стр. 24 – 25

Интересен е фактът, че когато се извърши самоубийство през някой живот, предизвиканото последващо страдание след смъртта през времето докато архетипът все още съществува, често поражда у тези хора ужасен страх от смъртта през следващия живот, така че когато смъртта настъпи в следствие на естествени причини, те са така отчаяни и съкрушени след като напуснат тялото си и толкова силно желаят пак  да се върнат във физическия свят, че те често извършват престъплението обсебване, по най-глупавия начин.
МРЕЖАТА НА СЪДБАТА, стр. 51

Един окултен принцип гласи: ‘’Една лъжа е едновременно убийство и самоубийство в Света на Желанията’’. Учението на Старшите Братя изложено в Космогонията на Розенкройцерите обяснява, че винаги когато се случи дадено събитие, една генерирана в невидимия свят мисъл-форма прави запис на това събитие. Всеки път когато се случи друго събитие което е във връзка с предишното, нова мисъл-форма се създава която се обединява с първоначалната и я усилва ако двете са истина и вибрират по един и същи начин. Обаче, ако се каже една неистина(лъжа) относно това което се е случило, тогава вибрациите на оригинала и на репродукцията не са идентични; те влизат в противодействие, получава се рязък дразнещ шум, разкъсват се на парчета. Ако добрата и истинна мисъл-форма е достатъчно силна тя ще победи и унищожи мисъл-формата основана на лъжа и доброто ще победи злото; но когато лъжите и зловредните мисли са по-силни те могат да победят истинната мисъл-форма на събитието и така да я унищожат. След това те ще се борят помежду си и всички една след друга ще се унищожат.
И така, човек който живее праведно, стараейки се да съблюдава Божиите закони и придържайки се към истината и справедливостта ще създаде мисъл-форми за себе си от съответната природа; душевната му природа ще бъде в хармония с истината; и когато настане времето на Второто Небе да създаде архетип за идващия си живот той лесно, интуитивно, следвайки силовите линии на начина си на поведение през изминалия живот ще се нагоди към силите на правото и истината. Тези силови линии, бидейки изградени в неговото тяло, ще създават хармония в идващите тела-носители и поради това здравето ще бъде присъщо през настъпващия живот. Тези които, от друга страна, са имали изкривен поглед върху света, изопачавали са нещата и не са зачитали истината, лукавството им е било присъщо, проявявали са себичност в крайна степен, също и пренебрежение към добруването на другите, те са принудени да виждат изкривен и Света на Второто Небе, защото такъв е присъщият им начин на мислене. Поради това построеният от тях архетип ще съдържа силови линии на грешки и неправилности(дефекти) и в следствие на това тялото когато се роди ще наследи слабости в различни органи, може би дори и в целия организъм.
МРЕЖАТА НА СЪДБАТА, стр. 64 – 66

Само когато се преселим във висшите области, и по-специално в Областта на Конкретната Мисъл, вечната истина ще може да бъде възприета от нас, следователно ние сме принудени да правим грешки отново и отново, дори въпреки нашите най-искрени усилия винаги да знаем и да казваме истината. Поради това за нас е невъзможно да строим напълно хармонични тела. Ако това беше възможно, такова тяло наистина би било безсмъртно, а знаем че безсмъртието на плътта не е в Божия план; Павел е казал, че ‘’плът и кръв не могат да наследят(да бъдат приети в) Божието Царство’’.
Но дори сега ние знаем, че много малък процент от хората са готови да живеят много близо до истината понеже я познават и да я проповядват сред хората чрез служене* и чрез праведен начин на живот. Ние, също така, можем да разберем, че такива хора е имало много малко на брой и през миналите епохи, когато човек не е бил развил алтруизъм, качество което се е появило на нашата планета с идването на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Нивото на морал и етика тогава е било много ниско, а придържането към истината не е било присъщо на мнозинството от хората тогава, които са били съсредоточили усилията си в натрупването на собственост и богатство, както и власт и влияние, колкото е възможно повече за себе си. Затова те са били естествено склонни да не зачитат интересите на другите и използването на лъжи в никакъв случай не е изглеждало достойно за порицание, а дори понякога изглеждало похвално. Архетипите били винаги изпълнени с несъвършенства и дефекти и като резултат функцията на органите на сегашния организъм са нарушени в значителна степен, още повече че телата на хората от Запада стават все по-напрегнати и все по-чувствителни към болка поради напредващото себесъзнание на Духа.
 ____________________________________________________________________
служене* - под служене се разбира всяка работа или дейност извършена в полза
                   на хората и света.
_____________________________________________________________________

Асимилирането на плодовете от всеки предишен живот става преди Духът да се спусне към ново раждане и в следствие на това изграденият характер е напълно оформен и лесно изразява неуловимата и подвижна умствена материя от областта на Конкретната Мисъл, където се строи архетипа на идващото плътно тяло. Ако Духът стремящ се към ново раждане е обичал музиката, той ще се старае да изгради съвършено ухо с прецизно разположени овални каналчета и с много тънко и чувствително към трептения тъпанче; той ще се старае да оформи дълги и тънки пръсти с които да възпроизвежда улавяните от ухото божествени акорди. Но ако той не е обичал музика, ако през изминалия живот той е запушвал ушите си за звуците на радостта или за воплите на страданието и така се е затварял в себе си отдалечавайки се от другите, това ще предизвика непрецизно изграждане на ухото в архетипа и като следствие този орган ще бъде дефектен в степен зависеща от степента на недостатъците на характера в предишното съществуване.
Подобно е положението и с другите сетива; който черпи от извора на познанието и се старае да споделя знанията си с другите хора, полага основа за качествата на оратор в бъдещия си живот защото усилията които полага за споделяне на знанията си ще го накарат да обърне особено внимание върху формата на гласните струни когато изгражда архетипа за своето идващо тяло. Тези, от друга страна, които се мъчат да се доберат до тайните и мистериите на живота от любопитство или за да задоволят чувството си на гордост от интелектуалното си превъзходство, не успяват да изградят подходящ орган за изразяване и поради това се оказват със слаб глас или със затруднения в говора. По този начин им се показва, че изказването и споделянето на мисли е ценно качество. Въпреки че мозъкът на човек с такива поражения може да не осъзнае урока който трябва да бъде научен, Духът научава, че ние сме във всички случаи отговорни за прилагането и използването на всички качества и способности които притежаваме и че все някога и някъде трябва да понесем наказанието ако сме пренебрегвали възможностите си да изричаме словото на Живота за да просветляваме нашите братя и сестри по пътя, ако сме били добре подготвени с необходимите знания.
МРЕЖАТА НА СЪДБАТА, стр. 67 – 70

Когато Его е на пътя си за прераждане и преминава през Областта на Конкретната Мисъл, Света на Желанията и Етерната Област, той събира и натрупва определено количество материя от всяка област. Качеството на този материал се определя от семенния атом, според принципа който гласи, че подробностите се привличат. Количеството зависи от количеството материал който е нужен за изграденият от на нас на Второто Небе архетип. От количеството привлечени призматични етерни атоми от даден Дух, Записващите Ангели и техните действащи сили изграждат етерна форма която след това се полага в утробата на майката и постепенно бива обличана във физическа материя, която след това формира видимото тяло на новороденото дете.
МРЕЖАТА НА СЪДБАТА, стр. 103

В трите най-долни подразделения на Областта на Конкретната Мисъл се намират архетипите на всичко което може да се види във Физическия Свят като минерал, растение, животно и човек, на континентите, реките и океаните; и тук един обучен ясновидец чиито способности му позволяват да достигне тези извисени региони, вижда също така всеобщия универсален океан от течащия изобилен живот, в който всички форми са потопени и увлечени, вижда същия жизнен импулс преместващ се от форма към форма в ритмични цикли, поддържащ формата специализирана от човешки Его или от животински и растителен Групов Дух.
Тези архетипи не са просто модели в приетия смисъл на тази дума като нещо в умален размер или изработено от по-фин материал; те са креативни(творящи, действащи) архетипи моделирайки всички видими форми, както ги възприемаме на този свят, по-свое подобие или по-скоро по техни подобия, защото често много от архетипите действат заедно и съвместно за да оформят определен вид като всеки архетип дава част от себе си за да се изгради желаната форма. Те биват подреждани и направлявани от ‘’Архетипните Сили’’ които се намират в четвъртото подразделение. От субстанцията на четирите по-ниски подразделения се формира нашия ум(разсъдък, ?съзнание?) давайки възможност човек също така да формира мисли и да създава образи(идеи) които след това той може да възпроизвежда в материя – желязо, или дърво, така че посредством ума който е придобит от този свят човек става създател във физическия свят като архетипите.
Но какво е това което ръководи ума, както архетипните сили ръководят действията на архетипите? Това е Его и той събира обвивката си или одеждата си от трите по-висши подразделения които се наричат Област на Абстрактните Мисъл и Идеи.
РОЗЕНКРОЙЦЕРСКИ ЛЕКЦИИ ПО ХРИСТИЯНСТВО, стр. 56 – 57

Има две групи от хора за които чистилищният процес не започва веднага, а именно самоубийците и жертвите на убийство. В случая на самоубийство, той не започва докато не настъпи времето когато животът е щял да бъде прекратен поради естествени причини, но до тогава самоубиецът страда заради това деяние по своеобразен ужасен начин. Той изпитва усещането че е изпразнен или изтърбушен отвътре или че обитава една изпълнена с болка кухина поради това, че архетипът на неговата форма продължава да съществува и вибрира в Областта на Конкретната Мисъл.
При случая на хора, млади или възрастни, които са умрели от неестествена смърт при нещастни случаи, архетипната дейност се прекратява, висшите тела претърпяват промените вследствие смъртта, така че загубата на плътното тяло не причинява чувство на дискомфорт; но самоубиецът не преживява тези промени докато архетипът на неговото тяло не престане да действа тогава когато настъпи времето на естествената смърт.
В случая на самоубийство, пространството където би трябвало да се разполага плътното тяло е празно защото архетипът е кух и това причинява неописуема болка. Така самоубиецът научава, че не може да се бяга от училището на живота без това да причини неприятни последствия и през следващи животи когато пътят изглежда труден, той ще помни в своята душа че страхливият начин да избяга чрез самоубийство само носи още повече страдания.
Има хора които извършват самоубийство от благородни подбуди за да избавят други хора от страдания и разбира се те ще бъдат възнаградени по друг начин, но те не избягват страданията вследствие самоубийството, така както човек влизащ в огъня за да спаси други хора не е защитен против изгаряне.
Жертвата на убийство избягва тези страдания защото по правило той се намира в коматозно състояние докато дойде времето когато естествената смърт би настъпила и така той е защитен, както и жертвите на така наречения нещастен случай или катастрофа, но те винаги са в съзнание веднага след смъртта или скоро след това. Ако убиеца бива екзекутиран преди времето когато естествената смърт на жертвата би настъпила, коматозното тяло на желанията на жертвата долита до своя екзекутор поради магнитно привличане, следва го навсякъде без нито един момент на отдих. Картината на убийството е винаги пред убиеца причинявайки чувство на ужасно страдание и болка съпровождащи непрестанното повторение на криминалното деяние с всички ужасяващи подробности. Това продължава толкова дълго, колкото е било времето за което той е лишил жертвата от живот. Ако убиецът избегне бесилката, така че неговата жертва е преминала отвъд чистилището преди той да умре, ‘’черупката’’ на неговата жертва остава да играе ролята на Немезис в драмата на повторението на действието на престъплението.
РОЗЕНКРОЙЦЕРСКИТЕ ЛЕКЦИИ ПО ХРИСТИЯНСТВО, стр. 90 – 91

И така окултният изследовател се обръща за информация към Областта на Конкретната Мисъл и разказва как те биват създавани там от човек и свръхчовешки Духове.
Имайки пред вид, че Творческите(Креативните) Архетипи на всичко което може да се наблюдава във видимия свят се намират в Света на Мисълта който е царството на звука, можем да разберем, че архетипните сили непрекъснато произвеждат музикални звуци посредством тези архетипи. Те издават определен тон или когато броят им е голям за да създават видове растения или животни различните звуци се сливат в грандиозен акорд. Този единичен тон или акорд е ключовата нота на така създадената форма и докато той звучи формата или видът съществува; когато той прекъсне единичната форма умира или растенията и животните от дадения вид измират.
Какафонията от звуци не е музика, както и случайният набор от думи не е изречение, но подреденият ритмичен звук е строителят на всичко съществуващо, както казва Йоан в първия стих на евангелието: ‘’В началото беше словото… и без него нищо не стана…’’, а също така: ‘’Словото стана плът’’.
И така, разбираме че звукът е създател и поддръжник на всяка форма и на Второто Небе Его се слива и става едно цяло с природните сили. С тях той работи върху архетипите на сушата и моретата, на флората и фауната, за да се осъществят промените които постепенно видоизменят вида и условията на земята и така осигурява нова околна среда, направена от него самия, в която той да може да събира плодовете от нов жизнен опит.
В тази работа той е наставляван от велики учители от Творческите Йерархии, те са  Ангели, Архангели и други и те са посланици на Бог. Те го напътстват съзнателно в божественото изкуство на сътворяването на Света и на обектите в него. Те го учат как да си построи собствена форма давайки му така наречените ’’природни духове’’ като помощници и така човек изкарва чиракуването си за Създател. Всеки път когато отива на Второ Небе. Там той построява архетипа на формата в която се въплътява при раждането.
РОЗЕНКРОЙЦЕРСКИТЕ ЛЕКЦИИ ПО ХРИСТИЯНСТВО, стр. 105 – 106

Ако разгледаме по-детайлно различните подразделения на Областта на Конкретната Мисъл откриваме, че архетипите на физическите форми, без значение към кое царство принадлежат, се намират в най-долното подразделение, или ‘’Континенталния Регион’’. В този регион също така се намират архетипите на континентите и островите на света и те са оформени в съответствие на тези архетипи. Промени в сушата на земята трябва да се правят в Континенталния Регион. Докато не се промени архетипната матрица, интелигенциите които ние (за да прикрием невежеството си) наричаме ‘’Природни Закони’’ не могат да създадат физическите условия които да предизвикат необходимото физическо състояние на земята съобразно промените проектирани от Йерархиите които са отговорни за еволюцията. Те планират промените както архитектът планира промените в строежа на сградата преди строителите да и’ предадат завършения вид. По подобен начин се осъществяват промените във формата на флората фауната причинени от метаморфозите в респективните архетипи.
Когато говорим за архетипите на всички форми в плътния свят, не трябва да си мислим, че тези архетипи са просто модели в същия смисъл както когато говорим за предмет направен в умален вид или от някакъв различен от оригиналния материал който се използва при действителното приложение. Те не са просто подобия или модели на формите които ни заобикалят, те са креативни(творящи, действащи, създаващи) архетипи; така е защото те моделират формите във Физическия Свят по свое собствено подобие, защото често много от тях работят заедно за да оформят определен клас животни или растения, всеки архетип давайки част от себе си за да се построи нужната форма.
Втората подобласт на Областта на Конкретната Мисъл се нарича ‘’Регион на Океаните’’. Най-добре може да се опише като лееща се пулсираща виталност. Всички сили които работят през четирите етера които съставляват Етерната  Област тук могат да се видят като архетипи. Той е поток от течащ живот, пулсиращ през всички форми, както кръвта пулсира през тялото, един и същ живот във всички форми. И тук обученият ясновидец вижда колко е вярно, че ‘’целият живот е едно цяло’’.
‘’Въздушният Регион’’ е третата подобласт на Областта на Конкретната Мисъл. Тук откриваме архетипите на стремежи, страсти, желания, чувства и емоции каквито наблюдаваме в Света на Желанията. Тук всички действия от Света на Желанията се явяват като атмосферни условия. Като целувката на летния бриз се проявяват усещания на удоволствие и радост за сетивата на ясновидеца; като песента на вятъра във върхарите на дърветата се чувстват копнежите на душата и като блясването на светкавиците се долавят страстите на воюващите народи. В тази атмосфера на Областта на Конкретната Мисъл се намират също така картини от емоциите на човек и звяр.
Регионът на ‘’Архетипните Сили’’ е четвъртата подобласт на Областта на Конкретната Мисъл. Тя е централната и най-важната област в петте Свята в които се осъществява цялата човешка еволюция. От едната страна на тази Област са трите висши области на Света на Мисълта, Светът на Духа на Живота и Светът на Божествения Дух. От другата страна на тази Област на Архетипни Сили са трите нисши Региона на Света на Мисълта, Света на Желанията и Физическия Свят. Така тази област става нещо като ‘’проблемно място’’ от едната страна свързано със Световете на Духа, а от другата със Световете на формата. Тази област е фокусната точка чрез която Духът се отразява в материята.
Както загатва името, тази област е дома на архетипните сили които направляват и контролират действията на архетипите в Областта на Конкретната Мисъл. От тази област Духът работи върху материята формирайки я. Диаграма 1 показва идеята в схематичен вид, формите в по-долния Свят бидейки отражения на Духа в горните Светове. Петата Област, която е най-близо до фокусната точка от към страната на Духа, се отразява в третата Област, която е най-близо до фокусната точка от към страната на формата. Шестата Област се отразява във втората и седмата се отразява в първата.
КОСМОГОНИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ, стр. 49 – 51

Самоубиецът който се опитва да избяга от живота само за да установи че толкова жив колкото е бил винаги, се намира в най-жалко състояние. Той може да наблюдава тези които може би е опозорил чрез деянието си, но най-лошото е че той изпитва ужасно усещане – като че ли е ‘’изпразнен отвътре’’. Частта от аурата където е било плътното тяло е празна и въпреки че тялото на желанията е приело формата на отстраненото плътно тяло, то се усеща като куха черупка защото действащият създаващ архетип в Областта на Конкретната Мисъл съществува и продължава да работи като празна матрица, така да се каже, докато продължава времето през което плътното тяло е щяло да живее нормално.
Когато един човек се срещне с естествената си смърт, дори това да се случи в ранните години от живота, действието на архетипа се прекратява и тялото на желанията се нагажда така, че да заеме празнината на матрицата, но при случая на самоубийство това ужасно чувство на ‘’празнота’’ остава докато настъпи времето когато смъртта е щяла да настъпи поради естествени причини.
КОСМОГОНИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ, стр. 104

Воден Слой(Пласт): в този слой се намират зародишните възможности на всичко което съществува върху повърхността на земята. Тук са архетипните сили които стоят зад Груповите Духове; също и архетипните сили на минералите, защото това е директното отражение на Областта на Конкретната Мисъл.
КОСМОГОНИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ, стр. 504

Казано е, че Исус е бил син на дърводелец, но гръцката дума е tekton и означава строител;ARCHE е гръцкото название на безсмъртната материя. Казано е също така, че и самият Исус е бил дърводелец. (tekton). Вярно е, той е бил tekton, строител или Масон, син на Бог, Главниятarche-tekton. Когато навършил тридесет и три години и е получил три пъти по три (9) степени на Мистичното Масонство, той се е спуснал до центъра на земята. Това прави всеки tekton, Масон или phree messen п(рожба на светлината) както са казвали египтяните, да се спусне през деветте arche - подобни слоеве(пластове) на земята. Ще открием по време на първото идване(адвент) на Христос и двамата, и Хирам Авий, синът на Каин,  и Соломон, синът на Сет, които са преродени за да приемат от Него следващото велико посвещаване в Християнските Мистерии.
СВОБОДНО МАСОНСТВО И КАТОЛИЦИЗЪМ, стр. 83

В Библията се твърди, че Йосиф е бил дърводелец, гръцката дума е tekton което означава ‘’строител’’(‘’майстор’’). В Мистичното Масонство Бог бива наричан Великия Архитект ARCHE е гръцката дума изразяваща безсмъртна субстанция, а     tekton е строител. И така, Бог е великия Майстор Строител който от безсмъртната субстанция оформя света като едно еволюционно поле за същества от различна степен на развитие. Той използва в своята вселена много tektons, или строители, от различна степен на развитие. Всеки, който следва духовния път на развитие и усъвършенстване полагайки усилия да работи конструктивно със законите на Природата и в полза на човечеството и света, е tekton или строител имайки пред вид това, че той притежава качествата необходими да подпомогнат раждането на голяма душа. Затова когато се казва, че Исус е бил дърводелец и син на дърводелец, трябва да разбираме че те и двамата са билиtektoms или строители в единодействие(хармония) с космическите силови линии.
ДРЕВНИ &СЪВРЕМЕННИ ПОСВЕЩАВАНИЯ, стр. 70

Гьоте, великият мистик, уместно завършва своята версия (на Фауст) с тази най-мистична от всички известни в литературата строфи:
Всичко което тленно
Е само подобие.
Непостижимото
Тук се осъществява.
Неописуемото---
Тук става реалност:
Вечната женска същност
Ни изтласква(ражда).
Строфата е предизвикателство за всички които не могат да пристъпят в царствата където тя би трябвало да се изпее, небесните светове.
В строфата се казва, че всичко тленно е само подобие, ако би могло така да се каже, материалните форми които подлежат на смърт и превръщение са само подобие на архетипа който се вижда в небесния свят. ‘’Непостижимото тук се осъществява’’ – това което изглежда невъзможно на земята става реалност в небесния свят. Никой не знае по-добре това от човек който е в състояние да функционира в това царство защото там всяко възвишено стремление намира реален израз. Неописуемите копнежи, идеали и преживявания на душата които тя самата дори не може да изрази, са ясно дефинирани в небесните светове; Вечната женска сила, Великата Творческа Сила в Природата(Всемира), Божествената Майка, която ни тласка по пътя на еволюцията, тук става реалност. Затова митът за Фауст разказва историята на Световния Храм който се строи от две групи от различни хора и който накрая ще бъде Новия Небесен Свят и Новата Земя пророкувани в Книгата на Книгите.
МИСТЕРИИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ОПЕРИ, стр. 45 – 46

Звукът от вакуум(празно пространство) не може да бъде чут във физическия свят, но хармонията която струи от вакуумната празнота на един небесен архетип е ‘’гласът на безмълвието(тишината)’’, и той става доловим когато всички земни звуци замлъкнат.Илия го е чул не защото е гърмяла бурята; нито пък е бил в бученето на земетресението, нито в пукането и пращенето на огъня, но когато нехармоничните и разрушителни звуци на този свят са се стопили в тишината, ‘’тихият малък гласец’’ е давал заповеди за да спаси живота на Илия.
МИСТЕРИИТЕ НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ, стр. 99

Другата група създания които трябва да бъдат споменати се наричат архетипни сили от Западната Окултна Школа. Те направляват и ръководят енергиите на намиращите се в това царство творчески архетипи. Те са нееднороден клас от създания от много различна степен на разум и съществува един етап в Кръговото пътуване на човешкия дух когато той също се включва в тази работа и там той е част от тези велики същности. Защото човешкият Дух е предопределен някога в бъдеще да стане велика творческа(креативна, създаваща) интелигенция и ако не съществуваше училище където той постепенно да се учи да създава, той не би могъл да напредва защото нищо в Природата(Универса) не става изведнъж. Една фиданка посадена в почвата не става за една нощ дъб, но са нужни много години от непрекъснат растеж докато той стане великана на гората.
МИСТЕРИИТЕ НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ, стр. 103 – 104

Вече сме учили, когато сме разгледали Света на Мисълта, че всяка форма в този наш видим свят има своя архетип там – една вибрираща куха матрица която излъчва определен сложен комбиниран звуков сигнал; този звук привлича и оформя физическа материя във формата за която говорим, до голяма степен по същия начин както когато поставим малко пясък върху стъклена повърхност и прокараме лък от цигулка по ръба на тази повърхност, пясъкът се оформя в различни геометрични фигури които се променят с промяната на звука.
Малкият атом в сърцето е модела и центъра около който се формира нашето тяло. Когато той се отделя при смъртта, центърът вече липсва и въпреки че архетипът продължава да вибрира докато достигне края на живота – както беше обяснено преди- никаква материя не може да бъде притеглена към кухата форма на архетипа и затова самоубиецът усеща ужасна разяждаща болка, все едно че е изтърбушен, изпразнен отвътре, мъчение което може да бъде уподобено само на силен свиреп глад. При този случай силното страдание ще продължава точно толкова години, колкото е трябвало той да живее в тялото. След изтичането на това време, архетипът се разрушава така както би станало когато би настъпила естествената смърт.Тогава болката на самоубиеца престава и той започва своя период на пречистване както става при тези хора които са умрели от естествена смърт. Но споменът за страданието, изпитано в следствие на акта на самоубийство, ще остане с него в бъдещи животи и ще го възпира от извършването на подобна грешка.
МИСТЕРИИТЕ НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ, стр. 129 – 130

Когато Духът е направил своя избор, той се спуска на Второто Небе където бива напътстван от Ангелите и Архангелите как да изгради архетип за тялото което той ще обитава на земята. Тук също така ни прави впечатление как действа великият закон на справедливостта който постановява: каквото сме посели, това ще пожънем. Ако характерът ни е груб и чувствен, ще си направим архетип който изразява тези качества; ако сме пречистени и притежаваме изтънчен и деликатен характер – ще си направим съответно пречистен и фин архетип, но той не може да получи по добро тяло от това което сам може да си построи. След това, както един архитект който строи къща в която след това ще живее, ще стада от дискомфорт ако не е направил хубава вентилация, така също и Духът ще страда от болести в лошо конструирано тяло и както архитектът се учи да не допуска отново грешки и изправя пропуските в конструкцията на сградата когато строи следващата сграда, така също и Духът, който страда от дефектите на своето тяло, с течение на времето се учи да строи все по-качествени тела-носители.
В Областта на Конкретната Мисъл, Духът също така притегля към себе си материални частици за един нов ум. Както един магнит привлича железни стърготини и не влияе на други видове материали, така също и Духът привлича само такъв вид духовна субстанция каквато той е използвал в предишния живот, плюс това което е научил да използва в настоящето си след-смъртно състояние. След това той се спуска в Света на Желанията където напластява материал за ново тяло на желанията което би изразявало неговите нравствени и морални качества, и по-късно той привлича определено количество етер който се вгражда в матрицата на архетипа построен на Второто Небе и действа като цимент между твърдите, течните и газообразните материални частици от телата на родителите си и така се оформя плътното физическо тяло на детето и когато настъпи времето по-късно, то се ражда.
МИСТЕРИИТЕ НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ, стр. 184 – 185

В Областта на Конкретната Мисъл…всички плътни обекти изглеждат като кухини изпълнени с вакуум и от тях се излъчва непрекъснат звуков сигнал представляващ основен тон и затова когато човек вижда обект, той също така чува цялата история на неговото съществуване. Мисъл-форми, които все още не са изкристализирали във физически акт или същество, не изглеждат за наблюдателя като кухини, но мислите тук не са беззвучни. Те говорят с безпогрешен език и много по-точно от думите предават какво е съдържанието им докато не се изразходва енергията която създателят им е вложил за да ги доведе до съществуване. Тъй като те звучат в тон с личността която ги е породила, сравнително лесно е за опитния окултист да проследи връзката с техния източник.
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, Том II, стр. 204 – 205

От друга страна, това което предизвиква смъртта е разрушаването – свършекът на архетипа на плътното тяло.
ВЪПРОСИ И ОТГОВАРИ, Том II, стр. 337

По същото време той вижда и наблюдава един архетип в процес на изграждане който показва земната форма която този континент и океанът в който се намира ще придобият след катаклизъм или серия от катаклизми. Може би е опасно да определя времето когато това преобразуване на земята ще започне, но архетипът или матрицата формиран от мисловна материя и представляващ креативна творческа мисъл на Главния Архитект и Неговите строители, изглежда почти завършен, така че преценявайки според напредването на процеса на изграждане през годините които авторът е наблюдавал, изглежда че със сигурност може да се каже че в средата на настъпващия век (1950), ако не и преди това, катаклизмът и промяната ще са започнали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар