събота, 18 юни 2016 г.

РОЗЕНКРОЙЦЕРСКАТА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ХРИСТИЯНСТВОТО

РОЗЕНКРОЙЦЕРСКАТА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ХРИСТИЯНСТВОТО



Орденът на Розенкройцерите е древно Мистично(Тайно) Братство създадено през 1313 година от велик древен учител със символичното име ‘’Християн Розенкройц’’: Християн Кръстът на Розата. Неговата мисия е била да подготви една нова фаза на Християнската Религия която да се използва през идващата епоха, вече настояща, защото както светът и човешкият род еволюират, така също и религията би трябвало да се променя. Системата на богослужение и същността на вярата подходящи за духовните потребности на нашите предшественици са неприемливи за нашето променено интелектуално ниво. Поради това, великите духовни същности, отговорни за еволюцията, променят световните религии в съответствие с посоката на преминаването на движещите се сфери (небесни тела) в небесата.
Философията на Розенкройцерите е напълно и безусловно християнска, стремяща се да направи религията действащ фактор от жизнена необходимост на земята – и да сочат пътя към Христос на тези които не могат да го открият само чрез вяра.

ШЕСТО ЧУВСТВО
Присъща функция на тази философия е да позволи на хората да възприемат християнската доктрина посредством езотерическите знания, когато те не могат да го постигнат посредством вярата. Тя се стреми да допълва дейността на църквата, а не да я замества.
Философията на Розенкройцерите учи, че човек притежава едно латентно шесто сетиво което е развито у някои хора и което в бъдеще ще се развие у всички. Това сетиво дава възможност на притежателя си да възприема и да изучава свръх-физическите светове, където живеят така наречените мъртви.
Тя, също така, учи че Земята е велико училище в което ние се връщаме живот след живот посредством прераждане, учейки и усвоявайки нови уроци през всяко преживяване тук и така непрестанно напредваме към пълно съвършенство на личността и на способностите с които тя е надарена. Достигнатите различни нива на развитие в това училище отговарят на различните съдби които виждаме навсякъде около нас. Затова ние не се оплакваме от липса наБожия любов когато виждаме несправедливостите на живота защото знаем, че след време всичко ще бъде съвършено така както е съвършен нашият Отец в Небесата.

ДА ПОГЛЕДНЕМ СМЪРТТА В ОЧИТЕ
Рано или късно, но винаги настъпва моментът когато нашето съзнание е принудено да признае факта, че животът, такъв какъвто го виждаме тук, преминава бързо и че измежду всички неизвестности и несигурности на нашето съществуване, едно нещо е напълно сигурно и неизбежно --- Смъртта!
И когато умът заинтригуван от мисълта за скока в непрогледната тъма, който все някога трябва да се направи от всеки, неминуемо си задава няколко въпроса:
От къде сме дошли? Защо сме тук? Накъде отиваме? Това са неизбежни въпроси с които всеки от нас рано или късно се сблъсква и от най-голяма важност е как ще си отговорим на тях, защото представата която ще си създадем ще придаде определен смисъл на всичките ни животи.
Учението на Розенкройцерите също така премахва скръбта от най-голямото страдание – ‘’загубата на любимите ни хора’’, дори и те да са били ‘’черната овца’’ в семейството; защото разбираме че наистина е факт, че в Бог ние живеем и се движим и съществуваме; следователно дори една единствена душа да бъде изгубена, част от Бога ще бъде изгубена, а такова предположение е абсолютно невъзможно. Под въздействието на вечния и неизменен закон за Причинно-следствената връзка ние сме обвързани да срещнем тези близки наши хора някога в бъдещето при други условия и тогава любовта която ни свързва ще трябва да продължи докато не се осъществи до пълната си изява. Всемирните закони биха били нарушени ако един камък хвърлен нагоре от земята не падне обратно а остане в атмосферата и поради действието на същите неизменни закони, тези които са преминали във висшите области трябва да се върнат обратно. Христос е казал: ‘’Той трябва да се роди отново’’ и ‘’Ако Аз отида при моя Отец, Аз ще се върна’’.

НЕПРИЯТНОСТИ, МЪКА И БЕДИ
Когато корабът на живота ни плува спокойно в тихите морски води, носен от ветровете на здравето и просперитета, когато около нас са приятелите и близките ни готови да подадат ръка и с които заедно се наслаждаваме на радостите и благините на живота, когато социални привилегии или политически предимства ни осигуряват осъществяване на всички наши желания, тогава наистина бихме могли да кажем и ще бъде справедливо да кажем от цялото си сърце и душа: ‘’Този свят е прекрасен’’.
Но когато се приближим към края на щастливото време на успех, когато ни задуха вихрушката на неприятностите и бедите и ни запрати към рифовете на бедствията и мъката заплашва да ни погълне; когато ги няма приятелите и близките ни хора и всяка човешка помощ е далече от нас, тогава се налага да търсим пътя по звездите като моряка изгубен в пустошта на водите.
Както човекът който търси водач да му посочи пътя, на който може да се довери в дните на изпитания и мъка, така също той трябва да намери религия основаваща се на вечните закони и неизменните принципи която е в състояние да обясни тайните и мистерията на живота логически, а не само с приказки и притчи, така че разумът му да бъде удовлетворен. Едновременно с това система от набожност и молитви удовлетворява сърцето, така че тези два фактора в живота придобиват еднакви влияние и значимост.

БОЖЕСТВЕНА ЛЮБОВ
Само ако човек има ясна интелектуална концепция за схемата или програмата на човешката еволюция, той ще бъде в състояние да се включи успешно в нея. Когато му е станало ясно, че тази схема е благоприятна за него в най-голяма степен, че всичко наистина се управлява от Божествената любов, тогава това проникновение рано или късно ще откликне у него и ще отключи истинската набожност, безмълвно и прочувствено преклонение пред Бога и у него ще се появи желание да помага на Бог със своя живот на този свят
Славни богатства са съхранени за нас и ни очакват. Oliver Wendell Holmes се е опитал да изрази към какво трябва да се стремим в следните редове:
Построй си по-достойна обител, О моя Душа.
Защото времето тече бързо!
Остави лошото да отмине!
Нека всеки нов храм да е по-свят от предишния.
Нека бъде все по-голяма част от небесните селения,
Докато се освободиш изоставяйки ненужната черупка
Във водите на неспокойния живот.

Сдружение на Розенкройцерите – Международен Център
222 Mission AveOceansideCa 92058 – 2329, USA
(760) 757 – 660
(760) 721 – 3806 (fax)
rf@rosicrucian.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар